TAHUKAH ANDA?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan
suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama
yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest. Shaklee pada tahun
1970-an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah
membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya
merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam program shaklee. Amat
penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap
protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang
soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan
tisu-tisu yang rosak
Soy Protein Shaklee mengandungi 14gram protein soya
semula jadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan
bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein
dan daidzein.
Soy Protein tidak mengandungi kolestrol dan laktosa.
Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi
mengekal tisu –tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat
dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah
sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu, ia tidak mengandungi
perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan
harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein
ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini
berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya
badan kita akan menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng
atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.
Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk
tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan
makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah pula dengan
protein yang baik, sel yang sihat akan terbentuk dan akan menggantikan sel yang
lama dan mati.
PENTINGKAH PROTEIN?
Struktur asas badan manusia adalah sel. Segala
penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH
& KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan
yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
25% daripada badan kita berasal daripada protein.
-kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein.
Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS)
bermaksud – ‘The First’ dan badan
kita terdiri daripada:-
i. 66% AIR
ii. 25% PROTEIN
iii. 8% LEMAK
iv. 1%
GABUNGAN DARIPADA MINERAL & VITAMIN
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
I.
ANEMIA (kurang darah merah atau kurang
oksigen dalam darah)n
II.
PENYAKIT BUAH PINGGANG
III.
PENYAKIT HATI
IV.
KOLESTROL TINGGI
V.
TEKANAN DARAH RENDAH
VI.
KANDUNGAN GULA DALAM DARAH RENDAH
VII.
FUNGSI SARAF TIDAK STABIL
VIII.
ULSR PERUT & USUS
IX.
LUKA LAMBAT SEMBUH
X.
PENGALIRAN DARAH YANG TIDAK LANCAR
XI.
PENGLIHATAN KURANG BAIK
XII.
BADAN MENGGELETAR
XIII.
LETIH DAN LESUj
XIV.
LEMAH
XV.
KANDUNGAN AIR DALAM TISU TINGGI
XVI.
TERANCAT AKAL
XVII.
KETAHANAN BADAN RENDAH TERHADAP JANGKITAN
KENAPA ESP SHAKLEE TERBAIK?
§ KACANG
SOYA YANG DITANAM SECARA ORGANIK
o
Penanaman secara kimia (bukan organik)
akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian, sudah terbukti
penanaman yang dilakukan mempunyai hubungkait antara kanser dan nitrate. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides
tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ini.
§ KACANG
SOYA YANG NON GMO (TIDAK DIHASILKAN SECARA GENETIK)
o
Kacang soya yang dari jenis genetik ini
adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin
natural). Kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan
semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis j.
Pribyl (Brazilian Governmenr Scientist) menekankan berdasarkan kajian yang
telah dilakukan toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan
didalam sel tumbuhan.
§ KACANG
SOYA YANG MENGANDUNGI 9 ASID AMINO
o
Badan manusia memerlukan kesemua 9 asid
amino ini bagi menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi & enzim. Jika
salah satu daripada 9 asid amino hilang, sistem imun akan berkurang sebanyak
30% dan fungsi organ dalam tubuh yang penting juga akan terganggu.
§ DALAM
PROSES PEMBUATAN SOY ISOLATE, SOYFLAKES DIBERSIHKAN DENGAN AIR BUKAN DENGAN
ALKOHOL
o
Jika soyflakes diicuci dengan alkohol,
ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingaa 81%. Sedangkan isoflavone
itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan lain-lain.
Isoflavone juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat
tulang.
§ PROSES
PEMBUATAN SOYA TIDAK MENGGUNAKAN PEMANASAN
o
Amino asid yang berada di dalam soya
sangat sensitif dengan suhu yang panas. Satu kajian pemanasan terhadap protein
telah dilakukan dan hasilnya asid amino yang penting dalam protein telah musnah
sebanyak 50%.
§ SOY
ISOLATE DITAMBAH DENGAN KALSIUM
o
Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk
soya adalah sangat berasid dan boleh
menybabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian, unsur kalsium yang secukupnya
mesti ditambah dalam soya protein bagi meneutralkan kembali serbuk soya itu.
Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah kalsium yang secukupnya.
KELEBIHAN ESP:
o
Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu
badan dari sel akan terbentuk organ. Dari organ akan terhasilnya sistem. Ia
penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
o
Menyediakan 14gram protein kacang soya
dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
o
Setiap hidangan membekalkan 50% daripada
Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat.
o
Kandungan fitoestrogen untuk kesihatan
prostat, payudara dan menepous.
o
Indeks glisemik yang rendah untuk
membantu mengekalkan paras gula dalam darah.
SIAPA YANG MEMERLUKAN ESP ?
ü PELAJAR
& PEKERJA ATAU INDIVIDU DEWASA
-
Sebagai tenaga berpanjangan
-
Badan lebih sihat dan cergas
ü LELAKI
-
Melindungi dari sebarang penyakit hati,
sakit jantung, kanser prostat, tekanan
darah tinggi dan lain-lain
ü WANITA
-
Keanjalan kulit dan payu dara
-
Protein penting kepada yang ingin kulit yang cantik dan ton
warna yang sekata. Jika mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah
disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati
yang berwarna hitam tersebut
-
Membantu menghilangkan parut jerawat di
muka
-
Membantu untuk berdiet kerana ESP
mengenyangkan
-
Membantu masalah senggugut/PMS
ü IBU
MENGANDUNG
-
Memberi kesihatan yang baik semasa
mengandung
-
Membantu janin menjadi sihat
-
Ibu yang menyusuikan anak
ü PASANGAN
YANG INGINKAN ANAK
-
ESP memulihara kesihatan dalaman serta
menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan yang optimum.
-
Membaik pulih sel-sel tubuh untuk
membantu memperbaiki kesuburan (dengan izin Allah)
ü PESAKIT
GASTRIK/MIGRAIN
-
ESP membantu meringankan simptom ini
INDIVIDU YANG TIDAK BOLEH AMBIL ESP
v Individu
yang mempunyai masalah buah pinggang dan kesukaran memproses protein tidak
digalakkan
TESTIMONI PENGGUNA ESP:
Untuk pertanyaan lebih lanjut. Boleh hubungi saya
No comments:
Post a Comment