Sunday, 12 November 2017

Kenapa Tubuh Badan Kita Memerlukan Sumber Protein?

TAHUKAH ANDA?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest. Shaklee pada tahun 1970-an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak

Soy Protein Shaklee mengandungi 14gram protein soya semula jadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolestrol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu –tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu, ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.


KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita akan menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah pula dengan protein yang baik, sel yang sihat akan terbentuk dan akan menggantikan sel yang lama dan mati.





PENTINGKAH PROTEIN?

Struktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal daripada protein.
-kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘The First’ dan badan kita terdiri daripada:-

i. 66%  AIR
ii. 25%  PROTEIN
iii. 8%  LEMAK
iv. 1%  GABUNGAN DARIPADA MINERAL & VITAMIN




RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

      I.            ANEMIA (kurang darah merah atau kurang oksigen dalam darah)n
   II.            PENYAKIT BUAH PINGGANG
III.            PENYAKIT HATI
IV.            KOLESTROL TINGGI
  V.            TEKANAN DARAH RENDAH
VI.            KANDUNGAN GULA DALAM DARAH RENDAH
VII.            FUNGSI SARAF TIDAK STABIL
VIII.            ULSR PERUT & USUS
IX.            LUKA LAMBAT SEMBUH
  X.            PENGALIRAN DARAH YANG TIDAK LANCAR
XI.            PENGLIHATAN KURANG BAIK
XII.            BADAN MENGGELETAR
XIII.            LETIH DAN LESUj
XIV.            LEMAH
XV.            KANDUNGAN AIR DALAM TISU TINGGI
XVI.            TERANCAT AKAL
XVII.            KETAHANAN BADAN RENDAH TERHADAP JANGKITAN


KENAPA ESP SHAKLEE TERBAIK?

§  KACANG SOYA YANG DITANAM SECARA ORGANIK

o   Penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian, sudah terbukti penanaman yang dilakukan mempunyai hubungkait antara kanser dan nitrate. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ini.

§  KACANG SOYA YANG NON GMO (TIDAK DIHASILKAN SECARA GENETIK)

o   Kacang soya yang dari jenis genetik ini adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural). Kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis j. Pribyl (Brazilian Governmenr Scientist) menekankan berdasarkan kajian yang telah dilakukan toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

§  KACANG SOYA YANG MENGANDUNGI 9 ASID AMINO

o   Badan manusia memerlukan kesemua 9 asid amino ini bagi menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi & enzim. Jika salah satu daripada 9 asid amino hilang, sistem imun akan berkurang sebanyak 30% dan fungsi organ dalam tubuh yang penting juga akan terganggu.

§  DALAM PROSES PEMBUATAN SOY ISOLATE, SOYFLAKES DIBERSIHKAN DENGAN AIR BUKAN DENGAN ALKOHOL

o   Jika soyflakes diicuci dengan alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingaa 81%. Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan lain-lain. Isoflavone juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

§  PROSES PEMBUATAN SOYA TIDAK MENGGUNAKAN PEMANASAN

o   Amino asid yang berada di dalam soya sangat sensitif dengan suhu yang panas. Satu kajian pemanasan terhadap protein telah dilakukan dan hasilnya asid amino yang penting dalam protein telah musnah sebanyak 50%.

§  SOY ISOLATE DITAMBAH DENGAN KALSIUM

o   Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid  dan boleh menybabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian, unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soya protein bagi meneutralkan kembali serbuk soya itu. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah kalsium yang secukupnya.





KELEBIHAN ESP:

o   Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan dari sel akan terbentuk organ. Dari organ akan terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
o   Menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
o   Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat.
o   Kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menepous.
o   Indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah.





SIAPA YANG MEMERLUKAN ESP ?

ü PELAJAR & PEKERJA ATAU INDIVIDU DEWASA

-         Sebagai tenaga berpanjangan
-         Badan lebih sihat dan cergas

ü LELAKI

-         Melindungi dari sebarang penyakit hati, sakit jantung,  kanser prostat, tekanan darah tinggi dan lain-lain

ü WANITA

-         Keanjalan kulit dan payu dara
-         Protein penting  kepada yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Jika mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut
-         Membantu menghilangkan parut jerawat di muka
-         Membantu untuk berdiet kerana ESP mengenyangkan
-         Membantu masalah senggugut/PMS

ü IBU MENGANDUNG

-         Memberi kesihatan yang baik semasa mengandung
-         Membantu janin menjadi sihat
-         Ibu yang menyusuikan anak

ü PASANGAN YANG INGINKAN ANAK

-         ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan yang optimum.
-         Membaik pulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan (dengan izin Allah)

ü PESAKIT GASTRIK/MIGRAIN

-         ESP membantu meringankan simptom ini


INDIVIDU YANG TIDAK BOLEH AMBIL ESP


v Individu yang mempunyai masalah buah pinggang dan kesukaran memproses protein tidak digalakkan


TESTIMONI PENGGUNA ESP:
















Untuk pertanyaan lebih lanjut. Boleh hubungi saya

No comments:

Post a Comment